zaterdag 5 maart 2016

Wulp

De wulp wijst met zijn snavel naar zijn 'gulp' luidt het ezelsbruggetje. De wulp is een onmiskenbare grote bruine vogel met lange omlaag gebogen snavel. Wulpen zijn vooral te zien in het oosten van het land: Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant herbergen het leeuwendeel van de Nederlandse wulpen. Ook de Waddeneilanden huisvesten veel wulpen. Het geluid van de wulp is zeer kenmerkend en wie het eenmaal kent zal het niet snel vergeten. Het is een mysterieus aanzwellend geluid, dat vooral in de ochtend- en avondstilte bijzonder ver kan dragen.


De jaarvogel is een vrij talrijke broedvogel in Nederland en Belgiƫ. Als doortrekker en wintervogel zijn de aantallen groot. De wulp is een typische en wijd verspreide palearctische vogelsoort die voorkomt in het boreale en gematigde klimaatgebied. Finland en het Verenigd Koninkrijk herbergen de grootste aantallen, maar ook Nederland is een belangrijk land voor de Wulp; ondanks de geringe grootte van het land staat het toch op de 4e plaats op de ranglijst der belangrijkste wulpenlanden.

De waadvogels doen het ook goed op akkers, graslanden, heide, hoogveen, rivieren en de wadden. Wulpen broeden in diverse open tot tamelijk gesloten biotopen van kwelders, graslanden, hoogvenen van taiga's, duinen, akkers en heidevelden. In Nederland broeden wulpen tegenwoordig vooral in graslanden, waar voorheen heideterreinen de voorkeur handen. Na de broedperiode foerageren wulpen in groepen langs de kust en in het binnenland op weilanden. Regenwormen en andere ongewervelde bodembewoners staan op het menu van de kromsnavelige vogel. Door de gevoelige punt van de lange snavel kan de wulp tot dieper in de bodem foerageren dan de andere steltlopers.

April is de broedmaand. Een nest met vier eieren wordt door beide ouders worden bebroed. Slechts een broedsel per seizoen.

In het late najaar trekken de vogels vanuit Noord-Rusland en Finland via de Waddenzee naar West-Frankrijk en Zuid-Engeland. Een gering aantal van de trek vindt over land plaats. Overwinteren doen ze langs de kusten van West-Frankrijk, Nederland en Zuid-Engeland. In het voorjaar, begin maart komen de Wulpen terug naar de broedgebieden, waaronder Nederland en Belgiƫ.

Opvallende kenmerken: Grootste in Nederland voorkomende steltloper, met lange gebogen snavel. De vlucht is langzaam. Buiten de broedtijd worden wulpen in groepen gezien in weilanden en slikachtige gebieden. Met hun lange kromme snavel kunnen ze diep in de grond wormen en andere bodemdiertjes wegpikken. Het verenkleed is licht van kleur met donkerbruine verticale strepen over het gehele lichaam. In tegenstelling tot de regenwulp (lijkt veel op de wulp) heeft de wulp een vrij egale kop; een donkere oogstreep ontbreekt. In de vlucht is de witte stuit en onderrug goed zichtbaar. Met een lengte van 48 tot 59 cm, inclusief de 9-15 cm lange snavel, is de Wulp nagenoeg even groot als de Grutto.

Onmiskenbaar in de lange en gelijkmatige omlaag gebogen snavel, alsof doorgezakt onder het eigen gewicht.